Litterär brunch på farsdagen 10.11.2019
Kommentarer inaktiverade för Litterär brunch på farsdagen 10.11.2019

Litterär brunch på farsdagen 10.11.2019

Litterär brunch på farsdagen

Tid: Sö 10.11 kl. 11.30 Programmet börjar kl. 11.30
Pris: 25€/person
Boka plats genom att ringa 019-2461500 eller maila info@hotelseafront.fi

Den litterära brunchen på fars dag återvänder till Hotel Sea Front och det blir lokal mat i säsong med temat Smaka på Västnyland.
Mats Nyman, Olle och Diana Lindholm, Mary Kuusisto samt Katja Bargum och Mattias Björkas uppträder.

Brunchens konferencier Bitte Westerlund är redaktör för boken Smaka på Västnyland och bor granne med Mary Kuusisto som redan skrivit fyra böcker. Den nyaste “Mat i fönstret, ätbara krukväxter“ utkom i vintras och Mary tar med några plantor och exotiska grönsaker som vem som helst kan odla på fönsterbrädet. Hon står också för de färggranna och finurliga grönsaksskulpturerna som ska pryda borden.

Mats Nyman är mest känd för sina 17 olika sorters pumpor och ska nu berätta hur projektet Tenalapumpan framskrider.  Hans trädgård Vindåker nära Kungsvägen i Tenala är ett av boken Smaka på Västnylands smultronställen. Under brunchen får vi bl.a. smaka på rätter med hans purjolökar, hans goda rotfrukter och olika rätter gjorda på pumpa. Marockanskt myntte passar till — om man inte vill ta sig en mojito i baren.  Mats har nämligen ett helt växthus fullt med mynta.
Diana Lindholm Nyberg är ordförande i 10-års jubilerande föreningen Slow Food Västnyland. Paret Lindholms bageri Backers Baker har ett eget kapitel i närmatsboken.

Mattias Björkas, sångare och låtskrivare i gruppen Vasas flora och fauna kommer med nattbåten från Stockholm för att underhålla oss. Just nu är han aktuell med sångboken Atlas (noter, texter och bilder).
Han sjunger på dialekt och ackompanjerar sig själv under efterrätten som består av kalvdans.

 

Lokala produkter

Brunchens köttgryta skulle göras på klimatsmart Highland kött från Nitlax. Men tyvärr har de sålt slut på allt kött för en månad framöver.  Kryddfisk som hör till Ekenäs kulturarv ska det förstås också bli, kanske i form av gubbröra.  Äggen är lokala.

Insektmat är en nyhet och hussyrsorna i salladen kommer från Mangs gård i Mjölbolsta. Något fermenterat blir det också. Bröd är viktigt på en brunch.  Det ekologiska brunchbrödet kommer förstås från Backers i Bollstad och ostarna från Tenala mejeri där Pelle Friman gör hantverksostar på opastöriserad mjölk från Lindö gård.  Också råmjölken i efterrätten kalvdans kommer från Lindö.

Brunchbuffén baserar sig på  recept ur boken Smaka på Västnyland och Mary Kuusistos böcker.  Kocken heter Rasmus Wikström. Ekta bryggeri står för dryckerna.